Il Libro dell'Arte - jaarreeks materialenleer en kunstenaarsambacht

een traject voor hoofd en handen

9 Items

450,00 €

Ben jij gefascineerd door oude schildertechniek?

Of begint het je te duizelen wanneer je moet kiezen uit het hedendaagse aanbod pigmenten, verfsoorten en schildermediums? 

Dan is deze jaarreeks geschikt voor jou.

Een stevige dosis theorie brengt inzicht in oude en hedendaagse schildermaterialen.

Het praktische luik van de cursus voert je terug in de tijd naar het 15de eeuwse kunstenaarsatelier

Meer details

10 dinsdag avonden, telkens van 19:00 tot 22:00

25 april / 23 mei / 20 juni /

11 juli of 22 augustus naar keuze /

12 september / 10 oktober / 14 november / 12 december /

9 januari / 6 februari

Il Libro dell' Arte - Cennino d'Andrea Cennini. Geschreven in de 15de eeuw als handboek voor de Renaissance kunstenaar. Een geschrift dat op zijn minst gezegd tot de verbeelding spreekt. Een verzameling van gedragsregels en recepten die de 15de eeuwse kunstenaar zich diende eigen te maken. 

In deze cursus neem ik je mee in de ambachtelijke wereld van de Renaissance schilderkunst. Je leert over het winnen van grondstoffen, het prepareren van ondergronden, het vervaardigen van penselen, de oorsprong van pigmenten, verschillende verfsoorten en hun specifieke eigenheid, bindmiddelen, schildermediums en vernissen. We leggen ook telkens de link naar de hedendaagse versie van oude materialen.

Je handen gaan ook aan het werk in deze reeks: tekenen met zilverstift, aanmaken van grondering voor papier, paneel en schilderdoek. Je leert ook zelf schilderdoek opspannen en prepareren, tempera verf en olieverf maken. 

Deze jaarreeks is in de eerste plaats gericht op kennis en ambacht. Het artistieke aspect komt minder aan bod.

De lessen worden gegeven in het atelier achter de winkel. Lesgeefster is Tinneke Swerts. Voor praktische toepassing van de oude recepten gaan we te rade bij restaurateur van oude schilderijen Johan Van den Eede.

Over Tinneke: zij volgde een academische opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en behaalde daar het diploma Meester in de Schilderkunst. Aansluitend ook het lerarendiploma voor kunstonderwijs in de disciplines tekenkunst en schilderkunst. 

Jouw bijdrage voor deelname aan de volledige reeks (inclusief benodigde materialen) bedraagt € 450,- 

Gespreid betalen is mogelijk, vraag er gerust naar.

Leuk om weten: wie in het Arteficielo atelier een cursus volgt, krijgt gedurende de duur van de cursus 5% directe korting voor aankoop van kunstmaterialen in onze winkel Artemisia.

Heb je interesse in ons educatief aanbod maar is deze cursus niet helemaal wat je zoekt, kijk dan ook even op de Arteficielo website. Daar vind je de kalender voor 2023.



Deze website wordt beveiligd door Comodo SSL-certificaten. Ga met je muis-cursor over onderstaand logo om de beveiligingsgegevens te bekijken. Klik hier voor meer informatie over Comodo Positive SSL EV.